Olisiko aika arvostaa sitä, mitä opiskelijoilla jo on

23.09.2023

Viimeaikaisessa keskustelussa on noussut esiin käsitys, jonka mukaan korkeakouluopiskelijan toimeentulo olisi vaarassa. Näin asia ei kuitenkaan ole. Opiskelijoilla on valtion tarjoama ilmainen koulutus sekä mahdollisuus hakea opinto- sekä asumistukea. On tosiasia, että moni opiskelija joutuu elämisensä rahoittamiseksi hakemaan opintolainaa. Mikäli opiskelija valmistuu määräajassa, Kela maksaa opintolainasta 40 %. Tästä summasta tulee tosin vähentää 2500 euron omavastuu. Tämän lisäksi opiskelijoilla on useita erilaisia opiskelijahintaisia etuuksia erilaisista tuotteista ja palveluista. Nämä ovat jo yhteiskunnan kädenojennus opiskelijoita kohtaan. Yksi erittäin suuri etuus opiskelijoille on opiskelijahintainen ruokailu opiskelijaravintolassa. Samassa paikassa opiskelija maksaa ruoastaan 2,95 euroa, kun ei-opiskelija maksaa normaalin lounaan hinnan.

Olisiko viimein aika arvostaa jo sitä mitä olemme valtiolta saaneet? Suomessa on jo saatavilla ilmainen korkeakoulutus, joka on maailmalla harvinaisuus. Tämän lisäksi saatavilla on kattavasti erilaisia tukia sekä opiskelijoita tukevia palveluita. Jokaisella korkeakouluopiskelijalla on myös omat terveydenhuoltopalvelut ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kautta.

Opintolaina on valtiontakauksella oleva pankkilaina, jonka edellytyksenä on opintotuen saaminen. Tämä on mielestäni kummallinen tilanne, että ihmisen tulee hakea valtiolta tukea, jotta voisi saada itselleen lainaa. Mielestäni on erikoista, että opintolainaa varten tulee hakea valtion tukea, vaikka opiskelijalle riittäisi ainoastaan opintolaina ja siihen toteutettava valtion takaus sekä määräajassa valmistumisesta maksettava opintolainahyvitys. Tämä rajoittaa opiskelijan mahdollisuutta tehdä opiskelun ohessa töitä, koska opintotuessa on tulorajat, mutta lainassa ei.